duminică, 20 ianuarie 2008

1383.ALIANTA EST-VEST SI CADEREA TABEREI SECESIONISTE A GRECILOR.


Imparatul Ioan VIII Paleologul artizanul reconcilierii intre biserica de Constantinopol si cea a Romei din anul 1383.

Daca in Balcani dinastia Valahilor incepand cu Radu I(si prin fii acestuia Dan I si Mircea cel Batran) era puternic ancorata ca statalitate , Constantinopolul vazut pana atunci ca organizatie religioasa si suprastatala s-a vazut descoperit in fata pericolului turcesc.

Alianta semnata la Conciliul din Firenze intre cele doua biserici rivale avea ca scop in primul rand ajutor militar. Daca tabara latina a Valahiei a fost de acord cu principiul dar mai ales cu sustinerea militara importanta la care s-a ajuns , nu acelasi lucru s-a intamplat cu tabara greceasca. Acestia s-au impotrivit vehement noii aliante si rezultatul nefast s-a vazut destul de repede: turcii au gasit in acestia o prada usoara si astfel au putut initia ocuparea balcanilor.

Mircea cel Batran, chiar daca a ramas singur, a reusit sa faca fata cu succes turcilor pana in acel moment.

In anul 1393 occidentul trimite o armata cruciata cu scopul de a apara Balcanii care ajunge la Nicopole. Alianta nu s-a dovedit de folos pentru ca europeni nu au cazut de acord ca Mircea sa conduca batalia ca urmare a experientei dobandite si victoriilor reputate pana atunci . Lipsa de experienta in lupta cu turcii s-a facut simtita si ca urmare a infrangerii aliantei ,un an mai tarziu, Valahia sud Dunareana cade definitiv sub influenta otomanilor care se stabilesc initial la Adrianopol si reusesc astfel inconjurarea si izolarea Constantinopolului de restul tarilor crestine.

Asfel Mircea cel Batran se vede nevoit sa-si consolideze statalitatea ramasa atat pe Dunare cat si in nordul acesteia precum si zonele din nordul Cnezatului Serbiei pana la Adriatica, in timp ce Constantinopolul mai controleaza doar Morea, Thessalia si teritoriul european din jurul capitalei numit si Cornul de Aur.

In anul 1397 are loc o noua lovitura cand turcii iau cu asalt Naissus (sau Nis in limba sarba) si nepotul lui Mircea cel Batran pe nume Ioan este nevoit sa-si mute capitala la Ragusa.















Niciun comentariu: