vineri, 1 februarie 2008

ISTORIA ASCUNSA :MIHAI VITEAZUL SI DOMNIA SA IN SUDUL DUNARII.

FOTO 1 : MIHAI VITEAZUL -pirogravura a vremii



FOTO 2 : cele 4 principate romane ce au facut parte din statul Valahiei al lui Mihai Viteazul :Valahia(verde),Margina(rosu),Transilvania(galben) si Moldova(caramiziu).




FOTO 3 : Extinderea teritoriala a Valahiei in sudul Dunarii /Bulgaria(rosu) dupa 1594.








Al 4-lea tarat al Valahiei(1594-1601).

Exista si azi persoane calificate in istoria nationala care habar nu au despre adevaratele conditii istorice care au determinat unirea principatelor romane in anul 1600 sub conducerea lui Mihai Viteazul.
Initierea campaniei impotiva turcilor in anul 1594 se face cu ajutorul Marginei si il vede pe Mihai cucerind rand pe rand atat cetatile Dobrogei si celelalte din sudul Dunarii (Vidin,Dristor). Se inregistreaza astfel avansarea trupelor sale pana la Plevna si de acolo mai departe pana la Adrianopol( Edirne de azi cu administratie turceasca si primul oras important de linga granita cu Bulgaria).

Expansiunea domniei lui Mihai Viteazul in sudul Dunarii a avut urmari in plan politic si militar,pentru ca a luat prin surprindere otomanii , care initial au fost nevoiti sa se retraga de la Adrianopol spre Constantinopol, si de acolo multi dintre civili dar si trupe, au trecut Bosforul.
Tratativele de pace incep ,conform cronicilor, in anul 1597 si acestea reusesc sa se definitiveze abia in 1598 timp in care Mihai Viteazul isi consolideaza pozitiile teritoriale din sudul Dunarii castigate in acest fulgerator razboi si reuseste astfel sa inroleze mai multe persoane in armata lui chiar de pe pamanturile luate de sub control turcesc si trecute in administratia statului romanesc al Valahiei.


Incheierea tratativelor de pace care au avut drept concluzie recunoasterea lui Mihai ca domnitor pe viata, un fapt care nu a ramas netrecut cu vederea in cancelariile lumii crestine(a fost pentru prima oara cand turcii s-au vazut descoperiti si au cerut pace cu romanii, iar aceasta victorie politico-militara a incins spiritele romanilor si in provincia autonoma a Rumeliei care intruniti au cerut ca statul romanesc sa ii includa si pe ei).
Astfel Mihai Viteazul este primul domnitor roman care a stapanit si sudul Dunarii dupa ocupatia turcilor in anul 1393. Era din timpul lui Dan I care domneste dupa 1383 si cu fiul sau Ioan, atestat principe in Ragusa in anul 1397(azi Dubrovnik)-dar si cu fratele sau Mircea cel Batran de cand romanii nu mai controlau aceste teritorii .

* ( Ne referim la anul 1393 dupa batalia de la Nicopole prin care turcii preiau controlul pe Dunare, urmatorul an 1394 , cand acestia preiau controlul Macedoniei si respectiv anul 1397 cand tot turcii iau cu asalt si cetatea Nis.)


Contextul balcanic pentru reunificarea nationala a fost favorizata de preluarea conducerii Tarii Margina de catre principi(jupani) romani dupa anul 1565 ceea ce a insemnat o slabire a controlului turcesc asupra romanilor, o relansare si o intarire a statalitatii sub conducere romaneasca.Astfel Mihai Viteazul pentru avansarea sa in sudul Dunarii a profitat de aliata initiala cu Margina intr-o prima faza, iar in a doua faza, a consolidarii puterii a fost capabil sa-si mareasca efectivele militare tocmai in sudul Dunarii, ceea ce a permis pacea cu turcii si ulterior pregatirea atacului asupra Transilvaniei soldat cu victoria de la Selimbar.Iata cum Moldova devine dintr-o data un teritoriu mic si cu armata putina fata de puterea reformata a Valahiei lui Mihai, ceea ce face ca includerea acestui principat in noul stat sa se faca fara ciocnire militara.
Prin capacitatile sale militare si politice Mihai Viteazul se califica drept continuatorul statalitatii taratului Asanestilor si al lui Radu Negru si un nou moment al confirmarii puterii romanesti ca principala natiune in Balcani.








Niciun comentariu: