joi, 3 iulie 2008

ULTIMUL CEZAR ROMAN AL VALAHIEI SI MIRCEA CEL BATRAN

Dupa impunerea lui Ioan Contacuzino ca imparat la Constantinopol, situatia balcanica ramane stabila iar in timpul regelui Athanasie al Valahiei asistam in anul 1377 si la ulterioara afirmare a lui Radu I, care preia afacerile statului romanesc al valahiei in nordul Dunarii.Intarirea puterii lui Radu I are loc in anul 1383 cand noul rege al Valahiei este Ioan Duca Paleologul si cu aceasta ocazie reuseste sa-l impuna prin asociere in partea vestica al regatului(Ragusa) pe fiul sau Dan I, fratele lui Mircea cel Batran.
Intrarea pe scena in prim-planul politicii balcanice a lui Mircea cel Batran se face contemporan cu regele succesor lui Ioan Duca Paleologul, adica Alexie Anghel care se intituleaza "Cezar la Valahiei".
Sfarsitul domniei lui Alexie Anghel corespunde cu sfarsitul primei domnii a lui Mircea cel Batran, adica in acelasi an si Mircea este obligat sa lase nordul in favoarea lui Vald I (anul 1394) cand turcii ocupa partea sudica a Valahiei cu Adrianopolul si Thessalia.
A doua parte a domniei lui Mircea incepe in anul 1397, iar nepotul sau Ioan este atestat ca principe in Ragusa(azi Dubrovnik), ceea ce afirma orasul Ragusa ca fiind capitala vestica a romanilor din Balcani.
Amintim ca nepotul lui Mircea nu este altceva decat continuatorul de drept al teritoriilor mostenite de la tatal sau Dan I, iar Mircea a avut in el continuatorul firesc al familiei si al statului.
Dupa cum se stie, fii lui Mircea au avut teritorii in administratie prin mostenire, si ma refer la Vald Dracul care este pomenit in Transilvania chiar de catre cronicile maghiare, si asta pentru ca sotia lui Mircea cel Batran , pe nume doamna Mara era o mare latifundiara nu numai in Transilvania dar si in Ungaria.

Niciun comentariu: