luni, 30 iunie 2008

STATUL ROMANESC AL VALAHIEI .CALIMAN AL II-LEA

Foto : Varful Pietrosul din muntii Calimani.

Foto : Carpatii Orientali.Muntii Calimani langa Bistrita -Memoria romaneasca a Cezarului Valahiei Caliman al II-lea.



Foto : Situatia teritoriala a statului Valah condus de Caliman al II-lea.


Dupa ce Ioan Asan al II-lea a dus la maxima intindere teritoriala statul sau, a venit randul lui Caliman al II-lea sa preia conducerea , iar asta vine dupa ce atat fiul lui Ioan Asan II, cat si fratele lui au fost asasinati.


Rolul conducatorilor romani in stat scade in timpul domniei lui Caliman II in favoarea bulgarilor(probabil Caliman a beneficiat de ajutorul acestora pentru a se urca pe tron si a trebuit sa faca anumite concesii pentru a putea ramane la conducerea statului.


In anul 1247 asistam la un eveniment important din punct de vedere istoric, adica la afirmarea principelui Litovoi pe marca Banatului si de Olt si a lui Seneslau pe tara de Arges a Munteniei.



Aceasta intarire a provinciilor Valahiei din nordul Dunarii in timpul lui Caliman face ca in 1250 cronicile grecilor sa pomeneasca de Marea Valahie ca stat autonom incepand din zona Tessalia spre nord, condus doar de romani fara aport sau elemente bulgare.



De fapt Litovoi reuseste sa aiba o domnie lunga pana in 1273, iar Caliman II, dupa anul 1250 mai controleaza doar teritoriul taratului de Tarnovo , si asta pana in anul 1258 ,cand bulgarii prind momentul favorabil si reusesc sa-l indeparteze de la putere.



Chiar daca Litovoi ramane succesorul la putere in Valahia dupa Caliman II, se face ca dupa anul 1258 , intr-o perioada scurta de numai 2 ani ,taratul de Tarnovo , sa cada sub Alesiu Comnenul-venit din Niceea, cel care isi instaureaza puterea asupra Constantinopolului, cu un celebru masacru al tuturor romanilor(sau latinilor) din cetate conform cronicilor vremii.

Niciun comentariu: