luni, 30 iunie 2008

DUPA VALAHIA ,COMNENII SI DUPA COMNENI, VALAHIA!


FOTO:Situatia teritoriala a Valahiei in timpul ocupatiei Comnene(culoare caramizie).

Inlaturarea lui Caliman II de pe tronul Valahiei de catre bulgari nu a dus la nici un rezultat durabil , acestia s-au vazut in doar doi ani inglobati in dominatia imparatului Alesiu Comanul(zis Comnenul)care profita de dezorganizarea bulgarilor, ocupa Constantinopolul si o mare parte a Valahiei , adica zonele Adrianopolului ,ale Macedoniei Thessaliei si Albaniei mai putin Epirul.
De mentionat ca, in lantul Carpatilor meridionali exista si muntii Calimanului ,iar acestia sunt cei ce poarta memoria si numele ultimului conducator al statului romanesc condus de dinastia Asanestilor , iar cetatea Prejmerului-(azi jud. Brasov) explica de ce nu exista in memoriile si documentele sasilor inainte de anul 1300 . Cetatea este construita in stil medieval si arata pozitia dominanta a statului romanesc in zona intracarpatica(azi jud. Covasna si Brasov) cu vechea trecatoare printre munti pomenita in cronicile Anei Comnena , adica prin pasul Budilei , prin care se facea trecerea din Transilvania in Muntenia in acea vreme.
Aceasta noua situatie datorata intrarii pe scena Constantinopolului a lui Alesiu Comnenul a facut ca partile Adrianopolului si a Macedoniei sa intre in compozitia imperiului restaurat.
In acelasi timp au crescut nevoile militare ale Constantinopolului atat pentru mentinerea influentei in sudul Balcanilor dar si pentru a apara partea estica cu domeniul Niceei de intruziunile tot mai dese ale turcilor.Aceasta situatie a permis lui Radu de Fagaras(zis cel Negru ) dupa 1290 sa descinda din Ardeal si sa preia controlul in mare parte a teritoriului din sudul Dunarii(actualul teritoriu al Bulgariei pana la Istria langa domeniile Venetiei) .
Aceasta situatie si schimbare de putere a dus implicit la slabirea si caderea dinastiei Comanilor de la Constantinopol si intrarea pe scena a dinastiilor aliate ale Paleologilor si Cantacuzinilor, ai caror reprezentanti de stat au fost formati initial ca Cezari ai Valahiei. Aceasta rasturare de pozitie a dus la formarea unei aliante intre familia principilor d'Angelo (sau in franceza d'Anjou)originari din Napoli( de Romania) si maghiari ,care ii accepta ca regi in Ungaria .
In 1330 d'Angeli au pierdut o confruntare cu Valahia romanilor condusi de Matei Basarab la Posada si apoi din 1347-1351 Ioan Cantacuzino ajunge imparat la Constantinopol in urma acordului cu serbii si astfel se reuseste sa tina in frau dorintele expansioniste maghiare pana in 1377 cand rolul serbilor decade.
Astfel Radu I in 1377 mentionat ca principe de Bulgaria tine cu succes piept maghiarilor condusi de familia d'Anjou, ajutat cu arme din Venetia , iar Constantinopolul se bucura de o domnie indelungata a lui Matei Cantacuzino pana in 1390. Dupa aceasta data urmeaza la Constantinopol perioada Paleologilor care va dura pana in 1453, dar si intrarea turcilor in Balcani , ceea ce face ca dupa 1393 oadata cu batalia de la Nicopole ,sudul Dunarii cu Adrianopolul sa intre sub controlul turcilor.
Turcii vor prelua controlul in 1394 a Valahiei de sud din partile Tessaliei si Macedoniei si Albaniei.

Niciun comentariu: