miercuri, 1 septembrie 2010

Berivoi 1066 (Macedonia), Litovoi 1247 (Oltenia), Radivoi 1431 (Bosnia).


Radivoi din Comotin.Ultimul rege roman al Bosniei si Muntenegrului.


Daca pana acum datele istorice la dispozitie indicau pe Radu I (1377-1383) ca pe voda pomenit de romanul Ivan Borojevici constructorul bisericii de la Cetine in Muntenegru, iata ca noi date apar ca sa confirme in acea perioada existenta lui Radivoi (prescurtatea lui Radu Voivodae).


Relatarile din viata lui Ivan Borojevici il indica pe voda al lor , deci un domnitor contemporan lui, ceea ce corespunde intrutotul lui Radivoi. Stim ca Ivan Borojevici s-a asezat cu familia in Cetine la inceputul secolului XV si prin urmare nu putea sa aibe pe Radu I ca voievod, intrucat acesta era mort de mai bine de 20 de ani!

Istoria Bosniei, Ungariei si cronicile Ragusei , indica in anul 1430 pe Radivoi cel care pana la aceasta data a fost considerat ca a trait la turci (sau in zonele deja ocupate de turci).

Radivoi intrat in Bosnia primeste sustinere de la Radoslav Pavlovic, ca rival si reclamant al tronului Bosniei impotriva lui Stefan II Tvrtko .
In anul 1431, Radivoi primeste sustinere de la Sandali Hranici(nume romanesc) din Cosacea si se declara rege si pe partea de est a Bosnei inclusiv pe Hum.

Stefan II Tvrtko, regele mostenitor se refugiaza la casa regala a Ungariei pentru a primi sprijin impotriva lui Radivoi, iar sprijinul soseste in 1436, dar este Radivoi cel care obtine o victorie prin care isi intareste pozitia lui si a regatului sau si anihileaza influenta Ungariei in Balcani . Victoria sa nu trece neobservata la cancelaria Papei.
In acelasi an Vlad II Dracul(1436-1442)isi permite sa se instaleze in inima Transilvaniei la Sighisoara unde bate moneda proprie ca simbol al suveranitatii sale pe acest principat. Moneda lui Vlad II Dracul va circula apoi si in restul Tarii Romanesti . Mai stim ca Vlad II Dracul la randul lui a favorizat pe Stefan II la tronul Moldovei in defavoarea fratelui acestuia, cel ce a cedat Pocutia Polonezilor in schimbul recunoasterii ca domn.

Relatia cu Papa si sustinerea Vaticanului devine atat de evidenta incat Vlad II Dracul este absolvit de acesta sa mearga la lupta de la Varna in 1444, in binecunoscuta cruciada condusa de Iancu de Hunedoara.

In 1443 se incheie domnia lui Stefan II TVRTKO (probabil dupa ultima incercare de eliminare a lui Radivoi) an in care revine pe tron si Vlad II Dracul pana in 1447.

In 29 mai 1445 Radivoi din Comotin(Komotin) este legitimat de Papa iar domnia sa va continua pana in 1449 dupa unele izvoare sau pana in 1463 dupa altele mai credibile.

Din documente vremii rezulta ca Radivoi avea drept sotie pe Katarina(von Velico),ceea ce corespunde numelui nepoatei lui Ivan Crnojevici, in conformitate cu relatarile romanului Ivan Borojevici de la Cetine.
Radivoi a fost asasinat de Ivan Crnojevici conform sursei romanesti a lui Ivan Borojevici desi sursa bosniaca indica pe turci ca autori ai asasinatului fara a mentiona vreun nume, ceea ce nu le exclude pe amandoua, intrucat serbii la acea data erau deja vasali turcilor si o intelelgere in acest sens intre Crnojevici si turci nu este de exclus.

Niciun comentariu: