miercuri, 1 septembrie 2010

Doroteia de Basarab , regina Bosniei

FOTO : STEFAN TURTCA (Tvrtko),ban si rege al Bosniei
Cronicile Ragusane sunt un izvor incredibil de istorie romaneasca!


Astfel avem date privind pe Stefan TVRTKO (n.1338-m.10 mar.1391) care ajunge rege(crai) in 1377 odata cu urcarea pe tron al lui Radu I in Tara Romaneasca. Suportul Basarabilor , se pare, a fost decisiv in inscaunarea lui Stefan,acesta fiind astfel preferat la obtinerea titlului nobiliar in devafoarea altor Bani si Cneji din Bosnia , intrucat acesta era casatorit cu Doroteia , iar in cronica Ragusei se indica :"Stephanus Rex.....cum matre Helena et coniuge Dorothea", adica Stefan rege...cu mama Elena si sotia Doroteia.

Pe linie parentala Stefan avea ca matusa pe Maria-nevasta lui Nicolae Alexandru Basarab si bunica lui Mircea cel Batran.
Cine era Doroteia? Din cronicile dintre anii 1376-1384, (perioada ce corespunde perioadei de domnie a lui Radu I) rezulta ca Doroteia era fiica lui Ioan Stratimir al Bulgariei, principe de Vidin (de pe linia dinastica a Asanestilor) si a sotiei sale ANA Basarab a Tarii Romanesti.

Prin urmare familia lui Stefan TVRTKO se bucura de sprijinul celor doua mari familii nobiliare romanesti, adica ale Asanestilor si Basarabilor. Aceasta pozitie l-a favorizat foarte mult intrucat in anul 1379 , Stefan anexeaza Croatia de-a lungul golfului Cotor (exceptie cetatea Cotor).

Se pare ca numele TVRTKO in limba romana poate fi pronuntat TURTCA(?) , poate chiar TURTA(?)sau TURDA(?) . Probabil ca familia cunoscutului fotbalist si antrenor PITURCA deriva din acest nume , adica PI-TURTCA(n.n.)

Dupa aceasta reusita, Stefan ajuta si pe Jan Horvat , Banul de Macva impotriva reginei Maria a Ungariei, invadeaza Dalmatia Ungariei in 1387 si cucereste cea mai mare parte a Dalmatiei si Croatiei(teritoriile extinse).

Stefan Tvrtko confirma privilegiile acordate anterior Ragusei de catre regii Serbiei Valahe si Bosniei, la data de 10 apr. 1378, iar in 1390 se autointituleaza si rege al Croatiei si Dalmatiei fara sa fie contestat de cineva pentru aceste titluri.

Asa s-a mai scris o pagina de istorie cu Doroteia printesa de Basarab- Asan, regina a Bosniei, Croatiei si Dalmatiei ! Si pentru cunostiinta tuturor , capitala Bosnei era Cosacea, iar emblema cetatii era aceeasi cu emblema familiei Asanestilor !(scut cu dungi rosii si galbene, dar pe diagonala).

Un comentariu:

Anonim spunea...

http://sutsatadicraiova.wordpress.com/2010/12/08/descendenta-din-asanesti-a-regelui-ferdinand-i-al-romaniei/