vineri, 20 august 2010

Documentele Ragusei,Venetiei,Frantei Napoleonice si Austriei referitoare la romanii din Balcanii de Vest

c
Aria romaneasca a Balcanilor de Vest a Moro-Valahiei (Morlacchi)la inceputurile dinastiei Asanestilor.


Odata stabilite coordonatele reale ale romanimii in Balcani din perioada medievala de dinaintea invaziei turcilor, avem in continuare marturii scrise din fostele state ce au ocupat vremelnic teritoriile noastre din Balcanii de vest.



Zona Erzegovinei de langa Ragusa locuita de romani : Bobani, Malesevici, Gorni si Ridani cu formatiunile lor locale conduce de Jupani.


Astfel, la Ragusa, in arhiva din sec. XIV sunt referiri precise de la istoricul Matteo Bartoli, precum ca in teritoriul muntos (Bosniac si Herzegovinean de azi) existau grupuri de romani -morovalahi numiti Bobani, Malesevici, Gorni si Ridani . Acestia aveau teritoriile lor bine indicate iar conducerea era asigurata de Jupani, aria linvistica a lor se extindea aproape uniform pana la Dunare.

Alte atestari documentare s-au gasit la Venetia , unde fosta republica maritima venetiana atesteaza insula Veglia si Arbe si lantul nuntos ai Alpilor Bebie dintre orasele port Zara si Fiume ca fiind locuite de romani numiti morovalahi. O importanta lege agrara a Republicii Venetiene din 1755 , cunoscuta ca Legea Grimaldi a favorizat pe romani pentru a ocupa teren arabil. Romanii din aceste zone duceau o viata activa , se pomeneste ca acestia aveau caravane ce faceau comert in alta zona romaneasca din Ocrida-Macedonia.



Zona Moro-Valahiei (Morlachia)si Dalmatia in sec XVI

In timpul dominatiei Napoleonice intre anii 1808 si 1815 , Bonaparte da ordin pentru efectuarea unui recensamant pe teritoriul coastei Dalmatiei si din cei 257.000 de locuitori inregistrati se arata ca 10% dintre ei vorbeau "morlacca"(cuvant derivat din morovalaha).Tot din aceasta perioada,se recunoaste populatia romaneasca denumita Bunjevici si Sokci ca fiind valahi asimilati.

Dupa dominatia Napoleonica,in timpul ocupatiei Austriei in regiunea Croata s-a efectuat un recensamant in anul 1840, unde romanii morovalahi denumiti SOKCI si considerati originari din Bosnia si Herzegovina reprezentau la acea data 20% din populatie, iar in zilele noastre la ultimul recensamant din Croatia din anul 1991 cifra oficiala a ajuns sa fie sa fie sub 2000 de persoane din care doar 22 dintre ele sunt considerati romani morovalahi, restul fiind istro-romani . Totusi in Croatia de azi in regiunea Lika recensamantul arata ca mai exista cateva procente bune de bosniaci si " altii" ce se gasesc in regiunile muntoase , acolo unde s-a putut inca pastra limba.Autoritatile de la Zagreb ascund sub denumirea de altii adevarata etnie a romanilor morovalahi.

Toponomia locurilor.

La nord de Sarajevo se gaseste muntele Romansk, iar principala localitate din Lika se numea RMANJ.
In Erzegovina si Muntenegru exista un munte numit DURMITOR(muntele care doarme), acest lant muntos este principalul din lantul Alpilor Dinarici.
Insasi denumirea de Muntenegru indica ,de fapt, muntele negrilor valahi, adica a romanilor morovlahi. Daca in Serbia cental-orientala exista regiunea Timocului cu populatie majoritar romaneasca,in schimb in Serbia central-occidentala exista denumirea de Stari-vlah ce atesta o alta zona origonara romaneasca.

sursa:Bagiu Ovidiu Ilie-FAPTE-AFAR Bucuresti

Niciun comentariu: