luni, 2 noiembrie 2009

Sfanta Paraschiva , sfanta statului romanesc din Bulgaria, intemeiat dupa masacrul romanilor din Constantinopol la 1183-1185 .




Istoria moastelor Prea Cuvioasei Parascheva si noul stat al Asanestilor.

Stramutarea: de la Epivat la Tarnovo.

Intr-un mormant de pe tarmul marii, in apropiere de localitatea Epivat,au fost descoperite moastele Prea Cuvioasei Paraschiva si au fost asezate cu cinste in biserica "Sfintii Apostoli" din acea localitate.
Moastele au stat acolo circa la 200 de ani,constituind in tot acest rastimp mangaierea si intarirea tuturor credinciosilor din acel loc .

Minunile care se savarseau in jurul cortului in care a salasluit duhul ei, adica a trupului ei neputrezit, a facut ca vestea despre puterile sale divine sa se raspandeasca in Tracia si in restul Peninsulei Balcanice. Este foarte probabil, ca Patriarhia constantinopolitana sa fi indeplinit o forma de canonizare a Prea Cuvioasei,dar nu avem date certe in acest sens.

In anul 1186, in sudul Dunarii, bulgarii de neam turcic imigrati in teritoriul Romaniei din nord-estul Marii Negre si romanii orientali(adica valahii), condusi de doi frati Petru si Asan, s-au rasculat impotriva conducerii statului bizantin ocupat de greci si au proclamat statul romanesc, cunoscutul Imperiu romano-bulgar cu capitala la Tarnovo.

In plan religios intemeierea noului imperiu, face ca Biserica Ortodoxa de pe teritoriul acestui stat sa se proclame Patriarhie independenta.
Astfel am avut la Tarnovo, cunoscuta ca cetate a romanilor megleni, aceasta noua Patriarhie care nu este alta decat cea care precede pe cea de la Vicina,aceasta din urma fiind continuarea primei dupa pierderile teritoriale ale statului Asanestilor in favoarea imperiului grecesc din Niceea de dupa 1261.

Toti urmasii celor doi frati la conducerea noului imperiu din Balcani, adica Ioan (Ionita) Caloian, numit Coloianis in limba greaca (1197-1207), apoi Borila (1207-1218), Ioan Asan al II-lea (1218-1241) s-au inchinat si au venerat moastele Sfintei Paraschiva.
Putem afirma asadar ca, moastele Sfantei Paraschiva au fost primele moaste venerate in acest nou stat romanesc condus de neamul Asanestilor.

Niciun comentariu: