miercuri, 1 aprilie 2009

MEMORIA NEAMULUI MEU ROMANESC:RAGUSA PRIMUL STAT CE A RECUNOSCUT INDEPENDENTA SUA !


Intrebare : Cine a fost Sfantul Valah protector al cetatii Ragusa(Dubrovnik-ul de azi) ,care in dialectul italienilor de sud este numit Biagio, in al celor de nord este Baggio, la romani este Bagiu si in dialectul aroman este Abagiu, nume de la care provine si Abagia, adica Abazia-(vezi si localitate in Istria)-nume de proprietate monahala?
Pot sa afirm ca neamul romanesc este norocos pentru ca interesul meu pentru originea numelui familiei mele mi-a dat sansa sa gasesc in Italia ca, la origine toti acestia am avut numele BAGULUM , care este numele de familie al lui Constantin cel Mare fondatorul Constantinopolului si semnatarul Edictului Crestin de la Milano!
Cunoastem ca viitorul imparat Constantin s-a nascut la Naissus (azi localitatea Nis din Serbia). Proprietatile familiei lui se numeau Terrae Bagulum , iar dupa ce Constantin a devenit imparat ,domeniul sau a devenit Terra Bagulum , acesta fiind confirmat in cronicile medievale de mai tarziu care scriu despre Terra Blachorum in anul 1222 prin care se indica inclusiv Transilvania, in perioada de maxima expansiune teritoriala a statului dinastiei Asanestilor.
De aici avem doua lucruri importante : Sfantul Valah (sau Blasie) nu este altul decat Sf. Constantin cel Mare, nascut la Nis, iar imparatia lui , Terra Bagulum(sau Blachorum)era cea care includea si Ragusa!
Mult mai tarziu in 1776, parte a Terrei Blachorum devenita Republica Ragusa redusa in teritoriu si despartita de restul romanitatii balcanice(vezi foto sus) ,a fost primul stat valah din lume ce a recunoscut independenta SUA , o realizare a acelor timpuri de un curaj de exceptie ,prin care s-a dat cale libera spre libertate si afirmare a ceea ce a devenit prima putere politico-economica a lumii moderne!

Niciun comentariu: