sâmbătă, 20 martie 2010

Matei Corvin si Ragusa lui Sveti Vlaho!

Foto 1-Statul condus de Matei Corvin -cu linii rosii teritoriile locuite de romani majoritari si in albastru noile cuceriri teritoriale.

Foto 2-Statul romanesc condus de Radu I(cu verde-cuprindea tara Vidinului, din care s-a desprins Margina dupa ocupatia turcilor in 1394)ce avea la sud vecinatatea Megale Vlahiei(a Macedoniei si Epirului) condusa de Athanasie pana in 1383 si apoi de Ioan Duca Paleologu.Dupa 1386 pana la invazia turcilor in 1394, Megale Vlahia a fost condusa de Alexie Anghel, ultmul ce a purtat titulatura de Cezar al Valahiei.

Foto 3-Statuia lui Matei Corvin

Foto 4-Sabia daruita de Matei Corvin republicii Ragusa.

Gestul lui Matei Corvin de a darui o sabie republicii Ragusa, in anul 1466, are o importanta istorica deosebita si scoate pentru noi la lumina adevarul asupra etnicitatii statului condus de acesta.
Este important sa cunoastem ca Matei Corvin a condus un stat in care romanii din Transilvania si din Timoc, impreuna cu romanii dalmatieni( adica Mauro-vlahii) dar si Ragusanii republicani, locuiau si ocupau peste 55% din teritoriul Ungariei, iar poporul maghiar doar 30-35% din acest teritoriu, restul fiind ocupat de germani,cehi, croati etc.
Acest stat era in toate efectele un stat majoritar romanesc (romano-maghiar conform raportului etnic) sub denumirea generica de UNGARIA,unde limba oficiala(redactarea documentelor si cancelaria) era limba latina, ceea ce schimba radical pozitiile romanesti in Balcani.
Si daca luam cronicile timpului, nu sunt pagini albe care sa lase dubii in ceea ce priveste faptul ca, intre anii 1377 si 1383, Radu I (tatal lui Mircea cel Batran-cel ce a fost numit in Cronaca Carrarese din Italia drept principe al Bulgariei) a mers la Venetia prin zona Mauro-Vlahiei pentru a comanda executarea a 10.000 de armuri si arme necesare intr-un viitor conflict cu regele Ungariei.

Daca mai socotim ca ,nepotul lui Mircea cel Batran- pe nume Ioan, a fost atestat la Ragusa in anul 1397, cadrul domeniilor romanesti si al teritoriilor locuite de romani se clarifica mai mult decat oricand!
Contemporanul lui Matei Corvin,adica Vlad Tepes, nascut la Sighisoara in Transilvania, si el tot nepot al lui Mircea cel Batran, confirma continuitatea romaneasca a Ungariei!
Trecerea timpului a dat dreptate romanilor intrucat azi, populatia maghiara a Ungariei reprezinta 40% fata de cea a Romaniei,si populatia slava a Bulgariei reprezinta doar 24% din cea a Romaniei.
In putine cuvinte daca Romania de azi ar ingloba atat Ungaria cat si Bulgaria ar reusi sa-si impuna caracterul sau national majoritar in toti Balcanii.

Foto 5-Aria de raspandire de astazi a limbii romane in conformitate cu vechile teritorii locuite de romani in provinciile istorice.

Niciun comentariu: