miercuri, 18 august 2010

Valahia Balcanilor de Vest.

Situatia teritoriala a VALAHIEI de la dinastia Asanestilor la dinastia Basarabilor.


Harta Ungariei cu 55% populatie romaneasca in timpul lui Matei Corvin ce cuprindea teritoriile Valahiei Balcanilor de Vest.

PRIMA PARTE

Istoria romaneasca a Serbiei si Muntenegrului.

Noi date si fapte din perioada Constantinopolitana tarzie, vin in demonstrarea originii romane a actualului stat numit Serbia, dar si a Muntenegrului si mai departe a Bosniei si Herzegovinei.

Relatiile si aliantele intre principii din Balcani ne fac sa intelegem mai bine toate aspectele legate de romanitatea balcanica pana la venirea turcilor.

Relatii diplomatice si aliante de familie.
BASARAB I (1310-1352) a avut doi copii : succesorul lui la tron , Nicolae Alexandru (1352-1364) si Teodora casatorita cu Ioan Alexandru devenit ulterior si rege de Tarnovo (1330-1371),cel care era fiul lui Sratimir de Kran si al Petritei-sora lui Mihail Asan III al Bulgariei. Dar ceea ce este mai important este ca , pe linie paterna, Ioan Alexandru era un Asan, adica roman.

Acest enigmatic Sratimir de Kran , despot de Vidin, isi trage numele de Kran de la o posesiune valaha feudala a timpului numita Krancova, ceea ce noi pe romaneste numim Krincova sau prin rotacism devenit Cricova, un domeniu Asanesc si romanesc ,aproximativ teritoriul republicii Muntenegru de azi .Sunt indicii precum din Kran s-a dezvoltat Krana si apoi Kraina, ceea ce ar corespunde cu tara Krainei.

Abia acum intelegem mai bine resedintele de domenii feudale ale timpului : Vidinul-fosta zona Dacia Ripensis (cu Smirnium si Rama) Tarnovo -fosta zona a Moesiei superioare si Targoviste fosta zona a Moesiei inferioare.

Dar asta nu e tot ! Fiul lui Ioan Alexandru si al Teodorei , adica Stratimir s-a casatorit cu Ana, care era fiica domnitorului roman Nicolae Alexandru , adica cele doua dinastii ale Asanestilor si Basarabilor s-au incuscrit tot asa cum in acea perioada la Constantinopol se incuscreau familiile Cantacuzinilor cu cea a Paleologilor (Matei Cantacuzino 1341-1391) !

Ioan Alexandru mai avea o sora pe nume Elena , care, la randul ei ,s-a casatorit in 1332 cu Stefan Uros IV Dusan al Sarbilor , cel care dupa moartea sa a avut coroana pastrata la manastirea Cetinjie-construita de romani! Fiul lui Elena si Stefan Uros IV, adica Stefan Uros V s-a casatorit cu ANCA-fiica domnitorului roman Nicolae Alexandru !!!!

Un document important al vremii, care pana acum nu a fost supus atentiei , este cel din 17 octombrie 1345 al Papei Clement al VI-lea , cel care il lauda pe Nicolae Alexandru , zicand de Valahii (olachi romani)din Transilvania, Tara Romaneasca si Smirnium ca au imbratisat credinta catolica! Acest document apare cronologic dupa casatoria lui Nicolae Alexandru cu Clara de Dabca(Dabica langa Cluj)!

Documentul in sine dezvaluie lucruri importante, prin faptul ca o casatorie a principelui roman cu o latifundiara din Transilvania a facut ca Papa sa-i recunoasca si sa-i atesteze pe romanii din Transilvania drept credinciosi prin meritul lui Nicolae , in detrimentul regatului maghiar, ceea ce in acele timpuri insemna o indicatie de suveranitate a Transilvaniei prin casatorie, dar si prin alianta religioasa cu papa.

Acelasi papa Clement al VI-lea atesta in document pe vlahii din Smirnium, zona ce corespunde azi cu Serbia centrala, iar localitatea Ruma este cea care a si dat ulterior numele zonei de Rama-consemnata si in cronicile maghiare, papale si ragusane si pentru ca aceasta zona a Ramei se invecina cu Ragusa,al carui sfant protector era numit Sveti Vlaho de catre popoarele slave si San Biagio de catre republicile marinare ale peninsulei italice( unde il gasim pe nepotul lui Mircea cel Batran in anul 1397)!

Succesiunea la tron al lui Vladislav-Vlaicu (1364-1377) cel care il infrange pe Ludovic al Ungariei si anexeaza Vidinul si oblastia Vidinului, a avut un efect benefic pentru ca teritoriul a trecut in mainile succesorului sau la tron, Radu I(1377-1383).

Radu-numit si consacrat drept principe al Bulgariei, este cel care a ajuns la Venetia si a comandat cele 10.000 armaturi de cai, a avut sub controlul sau si regiunea Smirnium, care nu rezulta sa fie consemnata, sau sa fi trecut din timpul lui Nicolae Alexandu in mainile maghiarilor sau sarbilor, astfel ca Radu I a putut sa faca transportul armelor de la Venetia la Targoviste prin acest teritoriu fara sa aibe opozitie armata din partea cuiva.

Radu I, este pomenit in memoria istro-romanilor, pentru ca acestia se invecinau direct cu posesiunile Venetiei si pe unde se pare ca acesta nu a trecut neobservat, dar in acelasi timp este pomenit drept domn sub numele de Radul Vlahul si in Valahia Cricovei al lui Ivan Borojevic-Muntenegrul de azi , teritoriu ce facea vecinatate cu teritoriul de Smirnium si/sau al Ramei.

In memoriile istorice din Romania nu avem nicio urma in referinta la moartea lui Radu I, dar iata ca am gasit la Cetinije(sau Cetine) in Muntenegru faptul ca Radu a fost casatorit cu Jekaterina (adica Ecaterina),nepoata cneazului Ivan Crnojevic(revine acelasi nume Crn sau Kran- ce indica Vlahia romaneasca din zona Muntenegrului de azi) , cel care in cronicile Muntenegrine este pomenit ca omul ce a omorat pe Radu I, iar moartea acestuia a fost in anul 1386!

Istoria scrisa ne ofera o marturie extraordinara, cum ca, dupa Radu I, urmeaza la tron Dan I si apoi imediat Mircea cel Batran. Fiul lui Dan I , pe nume Ioan , a fost consemnat cu prezenta sa in anul 1397 la Ragusa tocmai de cronicile Ragusei , ceea ce ne face sa intelegem ca Mircea cel Batran dupa 1400 si-a mentinut singur posesiunile ce aveau iesire la Marea Neagra, iar nepotului sau Ioan ( fiul lui Dan I ) i-a incredintat posesiunile ce ieseau la Adriatica,prin Cricova sau prin Ragusa.Se pare ca Ioan a preferat o alianta cu Ragusanii pentru avantajul de a avea iesire la Marea Adriatica si pentru ca ragusanii erau sustinuti de Papa, iar dupa 1394 teritoriul Valahiei Vechi(asa era numita Valahia de Kraina) avea hotar direct cu domeniul feudal al lui Mircea pe Dunare zona ce corespunde Timocului de azi pana la Portile de fier.

Intrarea lui Dan I ,alaturi de tatal sau Radu I, la conducerea tronului in anul 1383, corespunde cu iesirea din scena al lui Athanasie in domeniul feudal al Macedoniei si Thesaliei( domeniu vecin cu sudul Vidinului) si intrarea pe scena al lui Ioan Duca Paleologu, familia Paleologilor fiind si ultima dinastie la Constantinopol. Se pare ca Athanasie a fost inlaturat prin lupta, pentru ca armurile comandate la Venetia nu au fost folosite in lupta cu regele Ungariei.( De aici observam ca principii romani nu erau straini de jocurile de putere de la palatul imperial de la Constantinopol, un fapt dovedit mai tarziu si de Mircea cel Batran, implicat in sustinerea unui fiu al Sultanului in defavoarea celuilalt).

De mentionat ca tot in feuda Valahiei de Macedonia si Thesalia a fost rege Ioan Cantacuzino pana in 1346, cel care impins de Stefan Uros IV, a devenit din 1347 in 1355 imparat la Constantinopol. De mentionat ca descendentii lui Ioan Cantacuzino au ajuns mai tarziu principi in nordul Dunarii, adica in Valahia Munteniei si Olteniei si Moldovei.

Dar in anul 1386 , dupa moartea lui Dan I (in imprejurimile cetatii Tarnovo), Mircea cel Batran il are vecin in sudul feudei Vidinului, adica in Macedonia Valaha (cunoscuta sub numele de Megale Vlahia) pe Alexie Anghel, pana in anul 1394, an in care Mircea pierde tronul temporar in favoarea lui Vlad I, iar turcii prind momentul favorabil si ocupa Thesalia si partea de Valahie a Macedoniei si Epirului impreuna cu Vidinul, ceea ce denota ca intre cele doua feude valahe era totusi o legatura politica si militara.

Anul 1389 aduce pe campia Mierlei(Kosovo de azi) infrangerea nobililor sarbi din partea turcilor , ceea ce provoaca imposibilitatea de a crea un stat sarb independent cu teritorii feudale controlate de ei . Nu acelasi lucru se intampla cu Dan I si cu Mircea cel Batran, cei care si-au mentinut posesiunile lor , ceea ce explica de ce Ioan,( fiul lui Dan I si nepotul lui Mircea) era in Ragusa 8 ani mai tarziu,adica la 1397.

Daca socotim ca posesiunea feudala valaha ce corespunde teritoriului de azi a Serbiei Centrale si Muntenegrului a rezistat si bataliei de la Varna (1444) si ca mai tarziu, in 1450, vlahul Ioan Borojevic a construit faimoasa biserica de la Cetine , intelegem ca statul feudal al lui Ioan ce se invecina cu Ragusa a rezistat si dupa cucerirea Constantinopolului de catre turci in 1453 ! Ori de la disparitia oricarei forme de autonomie si feuda condusa de sarbi in Balcani si pana dupa 1453 , au trecut mai bine de 75 de ani de continuitate statala romaneasca in balcanii de vest!

PARTEA A DOUA.

Teritoriul Ragusei devenita republica in 1403.

Relatiile romanilor cu Ragusa sunt de data veche, intrucat aceasta zona a fost parte a Bizantului si cu intreruperi a Venetiei, dar in 1230-1232, in timpul lui IOAN ASAN face parte administrativ din Epirul controlat de imperiul nostru vlaho-bulgar. Decaderea dinastiei Asanestilor face ca, la 9 mai 1272 Ragusa sa devina stat, iar mai tarziu in 1358, in plina perioada a dinastiei Basarabilor ,sa devina independenta economic , ca urmare a comertului efectuat intre comercianti si negustori Valahi si statele Italice. Din acel moment Ragusa are un ascendent important si odata cu alianta cu statul valah al lui IOAN dupa 1397, ajunge in in sfarsit in 1403, o republica.


Claritatea datelor istorice privind evolutia Valahiei de Krna(Kraina)ce cuprindea teritoriul actual al Serbiei ,Muntenegrului si Bosniei dupa domnia lui Ioan (fiul lui Dan I si nepotul lui Mircea Cel Batran )de dupa anul 1397 ne arata o surprinzatoare continuitate statala sub vasalitatea Valahiei din nordul Dunarii condusa de Mircea cel Batran, prin alianta directa de familie si pentru ca se invecina cu aceasta pe linia Smirnium (Belgradul de azi) chiar si dupa 1389 cand turcii dezintergreaza orice forma de feuda condusa de sarbi.

Rezistenta statului feudal al Valahiei este atestata de construirea in 1450 a bisericii de la Cetine de catre romanul Ioan Borojevici. Doar partea de nord , adica regiunile Smirnium si Margina ce au facut parte integrala din acest stat cade sub turci in anul 1459 cu lupta de la Smederevo. Restul Valahiei , adica teritoriul actual al Bosniei si Herzegovinei cade sub turci doar in 1482. Dar ce s-a intamplat pana atunci cu aceasta Tara Romaneasca a Valahiei, de care istoria Romaniei nu pomeneste ?

Stim ca in 1466 Matei Corvin in campaniile sale ajunge la Ragusa si reuseste sa anexeze Margina, zona Smirnium cu Rama(sau Bosnia )si deasupra Ragusei, cu coasta Dalmatiei pana langa Venetia! Ceea ce nu stim este ca anexiunile se intamplau dupa arestarea lui Vlad Tepes in 1462 . Foarte probabil ca Matei Corvin s-a imposesat de domeniile lui Vlad Tepes destul de rapid pentru ca nu avea nici macar dificultate de a vorbi cu romanii ,din moment ce cunostea limba lor din familie!


Cunoastem ca, in timpul lui Matei Corvin, Vlad Tepes avea autoritate in Transilvania la Sighisoara, pentru ca si tatal sau ,Vlad Dracul ,la randul sau a avut puteri convenite cu regii ungari si se stabileste in Sighisoara, bate moneda(retineti!) a Tarii Romanesti care a inceput sa circule intai in Ardeal si dupa aceea in restul provinciilor, ceea ce arata autoritatea statala a acestuia in Transilvania in detrimentul maghiarilor! De aici avem evidenta ca zona Valahiei de Smirnium pana in 1459 a fost, cel putin, sub alti trei principi romani : Mircea cel Batran, Vlad Dracul si Vlad Tepes.

Anexarea acestei parti de Tara Romaneasca ce cuprindea Transilvania, Margina, Smirnium si Bosnia cu Rama pana la Venetia a facut pentru prima oara ca peste 55% din teritoriul Ungariei sa fie populat cu romani , iar restul de minoritari maghiari,cehi, slovaci si austrieci! Este bine de retinut aici ca Ungaria lui Matei a fost de facto o Valahie ce avea anexate restul de teritorii si populatii ne-romanesti sus mentionate! Probabil ca denumirea exacta a lui Matei Corvin ar fi aceea de rege al Valahiei Ungare!

Dar regatul Ungariei (retineti : cu populatie de peste 55% romaneasca la acea data), datorita luptelor pentru putere generate in principal de minoritatea maghiara, incepe sa apuna, incat in 1482 Bosnia-Herzegovina este cucerita de turci si in 1526, la Mohacs, regatul Ungariei inceteaza sa mai existe, pe cand Transilvania cu structura statala imprimata de romani, exista in contiunare ca stat ,cu principii ei binecunoscuti .

In anul 1565 langa Transilvania si Tara Romaneasca din nordul Dunarii, turcii recunosc oficial in cadrul teritoriilor din Balcani , o formatiune statala autonoma ce se conducea dupa legi proprii romanesti pe nume MARGINA, cea care nu ne este pomenita de istoria oficiala in mod explicit in timpul lui Mihai Viteazu , dar care are o relatie de vasalitate clara fata de acesta, intrucat atat capitanul Baba Novac cat si ostile sale erau din Margina, ceea ce face din Tara Romaneasca a Marginei o protagonista a reunificarii de la 1600 a principatelor romane!


Principatele unite de Mihai Viteazul in 1600. Cu rosu este evidentiata si Tara Marginei.

Restul teritoriilor romanesti ale Valahiei din Balcanii de vest, adica Rama , Bosnia si Hertegovina ,sfarsesc impartite intre Austria si Turci , astfel ca odata cu pacea de la Carlowitz din 1699, se formeaza regiunea DACKA(daca vreti Dacica, adica Voivodina, iar vechea noastra aliata ,Republica a Ragusei , devine si ea enclava in teritoriul turc.

Urmeaza un val puternic de deznationalizari atat in Bosnia cat si in Epir unde multi romani trec la islam in mod fortat, iar de partea cealalta ,se pomeneste in manscrisele din Viena, faptul ca, Austria folosea drept graniceri ai imperiului pe vlahii nostri, care erau in prima linie atacati de turci si tot primii trimisi in lupta de Austria impotriva turcilor!

La 24 august 1798, Ragusa este ocupata de Austria , iar in 1808 este ocupata de Napoleon pana in 1815 cand este consemnata definitiv Austriei cu coasta Dalmatiei. Din aceste perioade avem si o relatare printr-o vizita la Ragusa ce arata ca populatia confinanta, avea deja o vorbire si un dialect ce nu se mai putea recunoaste ca fiind unul clar latin, deci avem si epoca de la care limba romana a inceput sa dispara treptat de pe aceste locuri!


Europa la 1814. granita imperiilor Austriei si Turciei.

Dialectul dalmato-roman dispare in timpul ocupatiei Austriei doar in anul 1890, iar in anul 1918 la impartirea imperiului austriac doar orasul-stat liber FIUME de langa Istria, locuita inca de romani, mai arboreaza drapelul rosu, galben si albastru ( pe orizontala) , in memoria fostului mare stat romanesc din Balcani.

In rest, anul 1815 aduce in sanul Balcanilor un principat al Serbiei constituit autonom sub turci de catre Dorde Petrovici. Principatul cunoaste doua expansiuni in dauna regiunii romanesti de Smirnium , cand sarbii ajung pentru prima oara pe Dunare si in 1833 cand inglobeaza si restul Tarii Romanesti a Marginei .Tot Serbia dupa ce isi obtine recunoasterea independentei cu teritorii romanesti cu tot in anul 1878 odata cu pacea de la Berlin in razboaiele balcanice din 1912-1913 si primul razboi mondial, anexeaza si restul teritoriilor romanesti ale Bosniei-Herzegovinei si Raska.

Daca facem socoteala doar de la Cristos incoace observam ca teritoriile Valahiei au fost 1500 de ani libere(cu unele mici intreruperi) , 300 de ani sub turci si doar intre 100 si maxim 180 de ani in diferitele administratii ale Serbiei (inclusiv fosta Yugoslavie).

2 comentarii:

Unknown spunea...

Burebista,Decebal,Ștefan,Cuza au fost traci nu romani.

Unknown spunea...

Burebista,Decebal,Ștefan,Cuza au fost traci nu romani.