miercuri, 1 aprilie 2009

TARA MARGINA SI STATUL ISTRO-ROMANIA AU EXISTAT! !




Foto: Harta etnica a Banatului si Timocului din 1919(romani-rosu, serbi-verde).





FOTO: Harta administrativa a Serbiei fara Kosovo(culoare gri -jos)si fara Voivodina(culoare portocaliu -sus),unde se disting cu culoare alba cele 7 judete unde traiesc romanii, adica trei in Voivodina si 4 in Serbia centrala si de est.Daca in Banat romanii sunt majoritari in 17 localitati , in schimb in Serbia acestia traiesc ca majoritari in 161 de localitati si in 39 localitati mixte.

Pe baza documentelor pe care le-am avut la dispozitie am reusit sa reconstituiesc harta tarii romanesti Margina, formatiune statala si etnica romaneasca ce a functionat intre anii 1565 si 1833.
Aceasta a luat fiinta sub denumirea de Tara Marginei ca entitate teritoriala desprinsa din Taratul(sau tara)Vidinului in timpul ocupatiei turcesti .
Era un stat cu marime teritoriala aprovimativ egala cu regiunea Oltenia.
Ganitele ei administrative erau:
-in nord-pasalicul de Timisoara;
-in est-Valahia nord-Dunareana-(Oltenia)
-in sud-est- pasalacul de Vidin;
-in sud-pasalicul de Nis si mai jos Valahia sud-Dunareana;
in vest-pasalicul de Belgrad;

In schimb restul Valahiei din partea de sud a Dunarii, care a fost unitate administrativa teritoriala romaneasca pana in 1394(ultimul principe a fost Alexie Anghel-contemporan si cu statalitate vecina statului lui Mircea cel Batran)si care cuprindea teritorii din Albania,Grecia de nord-est si Macedonia ,a fost inclusa in pasalicul Rumeliei.
Dupa cum arata cronicile turce aceasta avea autonomie si armata proprie(vezi asaltul turcilor la Viena).Doar in 1881 regiunea Pindului, ca parte a Valahiei originale intra sa faca parte din Grecia.
Asadar in perioada turcilor avem atestate 5 formatiuni statale romanesti:
-Transilvania,Moldova,Valahia nord-Dunareana(Tara Romaneasca),Margina si Valahia sud-Dunareana, autonoma in Rumelia.

In schimb partea Valahiei cu Ragusa si partile Dalmatiene pana la Istria au fost incluse in administratia imperiul Austriei pana in 1918 cand au luat nastere statul liber Fiume si Ragusa si Zara(melodia Zaraza poarta chiar numele orasului)au fost incluse in noul regat al Italiei.

Margina a fost in aceeasi unitate statala si teritoriala cu Valahia nord-Dunareana in timpul lui Matei Basarab sau Mircea cel Batran, iar in 1594-1595 a constituit o alianta cu Mihai Viteazul- banul Olteniei ,pentru prima unire statala romaneasca din 1600.

Margina a avut o istorie asemanatoare cu Moldova.
Dunarea a fost varianta Prutului moldovenesc pentru Margina, iar includerea partii sud-dunarene in Serbia incepand din 1833 a anulat o statalitate romaneasca de peste 1800 de ani.

Daca partea estica a Moldovei intrata in imperiul rus, a reintrat in noul stat romanesc din 1918 in 1945, si ulterior s-a desprins ca o republica de Uniunea Sovietica in 1991, Margina a ramas fortat in ultimul imperiu sarb chiar dupa ce regatul Serbiei in 1945 s-a transformat in Federatia de state Yugoslave.

In schimb, parte a Valahiei sud-Dunarene reuseste din 1941 in 1947 sa-si reconstituie o unitate statala sub numele de principatul de Pind, iar dupa 1948 reintra fortat sa faca parte din administatia Greciei pana azi.

















FOTO:Peninsula Istriei si Statul Liber Fiume(zona istro-romanilor subliniata cu verde sub denumirea Terra dei Cicci)

Surpriza mare!Formarea regatului Italiei din: Regatul Sardiniei ,Regatul celor Două Sicilii ,Regatul Lombardiei-Veneţia, Statele Papale, Statul Liber Fiume(Istria) ,Austro-Ungaria(teritorii) ,Austria Germană(teritorii) si Drava Banovina.

Statele sus-mentionate sunt cele care au intrat in componenta regatului Italiei.
Surprinderea mare pentru toti romanii si mai ales pentru istro-romanii este drapelul romanesc cu culorile rosu-galben-albastru pe orizontala la STATUL LIBER FIUME.
Statul liber( Fiume in romana inseamna rau sau fluviu)si-a castigat independenta de Austro-Ungaria in 1918 si a fost ocupat in septembrie 1919 de trupe paramilitare-asa zisele camasi negre, care au devenit ulterior in Italia, miscarea fascista.
Datorita sustinerii independentei statului din partea SUA, are loc sfarsitul ocupatiei in 1920, iar in 1921 Andrei Glavina revenit de la studii din Romania, infiinteaza la Susnievita prima scoala in limba romana cu circa 430 elevi.
In anul 1924 Statul Liber Fiume este anexat Italiei impreuna cu Terra dei Cicci(istro-romanii zic cire in loc de cine si bire in loc de bine), pana la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial.Tot in regatul Italiei au facut parte orasele Valaho-dalmatiene Zara si Ragusa.






Peninsula Istriei care a fost impartita administrativ pana in 1924 intre regatul Italiei in zona occidentala si statul liber Fiume in zona orientala, este ocupata de armatele lui Tito si anexata Yugoslaviei, mai putin orasul Trieste care revine Italiei. Au loc astfel deportari masive si de curatare etnica a zonei (circa 400.000 persoane) de istro-romani si venetieni, unii isi gasesc refugiu in Italia altii emigreza in America si Australia.Astfel ocupatia slavilor pune sfarsit ultimului stat liber romanesc din vestul Balcanilor.
De amintit ca atestari de formatiune statala romaneasca in Istria dateaza din 1300 in timpul principelui Radu, iar in localitatea dalmatiana Ragusa a fost atestat in 1397 principele Ioan, nepotul lui Mircea cel Batran, cel care a fost contemporan cu Alexie Anghel ultimul cezar al Valahiei macedo-romanilor.

Bagiu Ovidiu

Niciun comentariu: