miercuri, 1 aprilie 2009

RELATIILE VALAHIEI CU VENETIA SI RAGUSA


Mircea cel Batran si tatal acestuia, Radu I



Nu mai sunt dubii ca au fost relatii intre statul romanesc medieval Valahia si cele ale Venetiei si Ragusei, ca zone importante de latinitate Balcanica.
O cronică italiană „Cronaca Carrarese“ povesteşte despre o expediţie a regelui maghiar Ludovic cel Mare d'Anjou în perioada 5 iulie - 14 august 1377 cu intenţia de a supune pe un „Radano prinzipo di Bulgaria infedelle“, identificat cu siguranţă cu Radu I. Aceste relaţii tensionate ce au precedat lupta sunt confirmate de socotelile Republicii Veneţiene unde, în dreptul aceluiaşi an, figurează o comandă destul de mare de armuri complete din partea voievodului valah. Aceste armuri aveau să le poarte acea „armadura da cavali“, 10.000 la număr (cifră, probabil, puţin exagerată).
Din aceasta cronica avem marturia clara despre Radu I(1377-1383)ce avea un stat romanesc care este denumit generic Bulgaria, adica stapanirea romaneasca in acel moment cuprindea Banatul de Severin,Taratul de Vidin , Oltenia, Muntenia si restul zonelor sud Dunarene, adica ceea ce am intelege noi azi prin Bulgaria care nu era altceva decat teritoriul statului condus de dinastia Asanestilor.
De asemenea,in acea vreme se ajungea la Venetia prin zona Patriarhatului de Aquileia ,teritoriul Croatiei de azi, ceea ce confirma memoriile locuitorilor istro-romani vecini cu statul Venetiei ,in legatura cu faptele marelui lor principe Radu !!!
O alta marturie extraordinara despre statul roman medieval al Valahiei o gasim in timpul lui Mircea cel Batran , fiul lui Radu I , care il secondeaza la tron pe fratele sau Dan I si ,dupa cum stim, incepe sa domneasca in 1386.
Nepotul lui Mircea pe nume Ioan, care era fiul lui Dan I ,este atestat de cronicile vremii la Ragusa in anul 1397!!!Marea surpriza este aici : daca patronul republicii Venetia a fost Sfantul Evanghelist Marcu , patronul Ragusei ,conform cronicilor ,a fost Sfantul Blasiu care in croata se numeste Sveti Vlaho !!Nimic altceva decat Sfantul Valah!!Nu mai sunt dubii acum ca in acea perioada nu erau serbii sau croatii cei care stapaneau aceste teritorii balcanice!
O reconsiderare extraordinara a istoriei medievale romanesti unde aflam ca Balcanii in mare parte pana la invazia turcilor a fost sub controlul principilor romani!

Niciun comentariu: