luni, 15 iunie 2009

TARA VALAHIEI DIN 1330 PANA IN 1383

Foto : Situatia teritoriilor balcanice locuite de romani intre anii 1330 si 1383

Foto:Basarab I


Basarab I era înrudit cu dinastia bulgară prin fiica sa, Theodora, căsătorită cu principele Ivan Alexandru al Bulgariei cu puţin înainte de 1322. În 1323, Mihail al Bulgariei (unchiul lui Ivan Alexandru) a fost ajutat de o oaste însemnată de „ungrovlahi” în bătăliile acestuia cu Imperiul Bizantin. Basarab I isi asigura astfel vasalitatea principilor bulgari .Numele voievodului transalpin nu este consemnat, însă istoricii sunt de părere că acesta era Basarab I.


Basarab I îl va mai sprijini pe ţarul bulgar şi în 1330, la 28 iunie, când a avut loc bătălia de la Velbužd între forţele ţarului şi cele sârbe sub comanda lui Ştefan Uroş. Voievodul muntean a trimis un contingent românesc pentru a lupta alături de bulgari, însă sorţii bătăliei s-au arătat favorabili sârbilor. In urma bataliei insusi Mihail al Bulgariei cade victima ostilor sarbesti si Basarab I obtine controlul deplin al Bulgariei , fapt ce a nemultumit pe Robert d'Anjou noul rege al Maghiarilor ce porneste o ampla campanie impotriva Valaho-Bulgariei ce cuprindea in acest moment si teritoriile din sudul Dunarii. Dar in lupta de la Posada, Basarab I reuseste o victorie importanta si il determina pe Robert d'Anjou sa renunte la multe pretentii teritoriale .


Caderea Ungariei in favoarea Valahiei face ca statul romanesc sa se intareasca spre autodeterminare inclusiv prin lichidarea pretentiilor teritoriale ale coroanei maghiare si la teritoriile locuite de romanii in regiunile Transilvania , Banat,Vidin si Dobrogea sa se adauge si teritorii noi inclusiv Bugeacul(zona a luat numele de la Bug). Insasi principatul Moldovei se poate dezvolta prin Musatini , cei care erau si ei rude cu Basarab I.


Astfel nu este de mirare ca in timpul domniei lui Nicolae Alexandru , adica in anul 1359 Patriarhia Constantinopolului acorda o importanta recunoastere pentru noua putere a Valaho-Bulgariei in Balcani prin instalarea primului mitropolit la Targoviste venit de la Vicina.

Aceasta situatia teritoriala se mentine si dupa venirea la putere a lui Radu I in 1377 ,cand este pomenit de Cronaca Carrarese italiana precum "principele infedel al Bulgariei" , ceea ce atesta o continuitate in controlul teritorial al Bulgariei de catre principii romani.

Niciun comentariu: