marți, 19 octombrie 2010

Regatul Valahiei Occidentale din anul 843.


FOTO : Impartirea imperiului feudal roman de apus. Cu verde partea lui Lothar-Regatul Valah Occidental

Cunoastem despre Carol Magnificul ce a stabilit o alianta cu daco-romanii valahi ai Panoniei si Adriaticii.Sse pare ca acest acord nu numai ca a functionat dar a avut si implicatii ulterioare in dezvoltarea noului imperiu occidental.
Istoria acestui imperiu feudal roman de apus este bine cunoscuta motiv pentru care nu intru in detalii, dar ceea ce ne frapeaza este o contiunitate linvistica dupa impartirea imperiului, dupa o asa numita yugoslavizare , venita in anul 843 in urma tratatului de la Verdun, din care au luat nastere in Europa actualele state nationale din Europa occidentala.
Atentia noastra este concentrata asupra partii mostenita de Lothar, unde gasim si azi acele baze lingvistice ale limbii noastre daco-romane atat la istrieni, ladini, romanshi,retroromani,friulani, corsicani si in nord valoni. Daca in urma impartirii, in vest s-au pus bazele noului stat francez, in est al celui german, a existat intre aceste doua state un alt stat ce a functionat o buna perioada de timp si ceea ce este mai important nu era nici francez nici german, dar a constituit bazele formarii statelor Beneluxului, Elvetiei si Regatului italian.
Unitatea de limba a acestui stat a fost in jurul axei gramaticale romanesti de la nord la sud, iar istrienii, ladini, romanshi,retroromani,friulani, valoni , toti sus mentionati, impartesesc acest lucru cu romanii mai vechi si mai noi.
Se poate explica aceasta continuitate si prin faptul ca sud-estul regatului lui Lothar era marginit direct cu partea romaneasca a Balcanilor vestici si prin consecinta bogatia schimburilor comerciale intre Marea Nordului si Mediterana se faceau pe aici.
Functionarea acestui stat ne facem sa intelegem de ce si italienii au fost numiti tot vlahi de catre slavi, mai ales de polonezi! Raspunsul : intrucat partea nordului peninsulei italice a facut parte din acest stat!
Ulterior parti ale acestui stat a fost ocupat si inglobat rand pe rand de francezi, englezi, spanioli, germani, rezultnd azi tari precum Belgia, Olanda, Luxembourg , Elvetia, tari care nu sunt altceva decat parti ale acestui regat unde pana azi s-au conservat insule ale daco-romanismului de tip valah.

Un comentariu:

Nicolas spunea...

Cred ca autorul face confuzii grave asupra unor evenimente istorice, pe care pare ca le cunoaste "din auzite". A extinde semnificatia termenuleui de "roman" la "românesc", "valah" la "vlah", "vloh" sau "valon" dovedeste eventual o pozitie emotionala, fara rigoare stiintifica. Este aceeasi eroare pe care nu mai trebuie sa o demonstram si anume aceea de a confunda "reto" cu "retro". Recomandam autorului sa se informeze mai larg, dincolo de sursele la care are aparent acces astazi, probabil numai romanesti.