joi, 5 august 2010

Comemorare istorica : Anexarea Bulgariei


Bulgaria in timpul lui Ioan Alexandru devenit vasal lui Vladislav dupa 1369.

Anul acesta, pe data de 29 august depasim cei 640 de ani de la anexarea Bulgariei din partea dinastiei Basarabilor.

Cum s-a produs acest eveniment istoric ? Cine a fost domnitorul ce a facut acest lucru?

Evenimentul s-a produs in timpul lui Vladislav ,(cunoscut si sub numele de Vlaicu Voda, din piesa de teatru ce ii poarta numele) cand in anul 1368 Ludovic al Ungariei dorea sa-si extinda posesiunile si feuda peste Vidin.

Vladislav era prin act oficial vasal lui Ludovic, iar in schimbul vasalitatii, acesta ii recunoastea teritorii in Transilvania precum Tara Fagarasului a Amlasului si Severinul, fapt ce s-a mentinut si perpetuat si in timpul lui Mircea cel Batran , fiul acestuia din urma , Vald Dracul, fiind atestat cu feuda in Transilvania , ca mostenire dupa mama sa, Mara, la randul ei mare latifundiara in Transilvania.

Legatura principilor romani ai Valahiei cu Ungaria este una de data veche , primul tratat de acest gen s-a facut intre regele Valahiei Ioan Asan II(1217-1241) si regele Ungariei, cu specificatia ca acest ultimul era vasalul Valahiei si nu invers.

Ce s-a intamplat cu Vladislav in 1368? Acesta refuza ,pe Ludovic, sa-l urmeze cu oaste la cucerirea Vidinului , iar regele Ungariei, drept raspuns, trimite o oaste impotriva lui Vladislav, condusa de Nicolae Lackfi. Contrar asteptarilor Vladislav castiga lupta si devine singur arbitru al situatiei din Tara Vidinului , iar in 29 august 1369, anexeaza Bulgaria si ca urmare il readuce pe cumnatul sau Stratimir, ca vasal ,sa administreze mai departe Vidinul sub conducerea sa.

Ludovic ,infrant, ii recunoaste lui Vladislav toate titlurile nobiliare, iar succesorul la tronul Valahiei , Radu I(1377-1383) isi pastreaza titlul feudal asupra Vidinului si oblastei Vidinului, adica teritoriul ce apartinea de acesta, astfel ca si el este recunoscut de cronicile vremii venetiene si italiene (Cronaca Carrarese) drept principe de Bulgaria, foarte clar si precis.

Moartea lui Radu in 1383, care se pare ca a avut loc undeva pe langa cetatea Tarnovo, il aduce pe tron pe Mircea cel Batran, care se declara stapan pe ambele maluri ale Potdunaviei (Dunarii).Dupa cum stim, Mircea si succesorii sai au pierdut Bulgaria si implicit sudul Dunarii in favoarea turcilor si nu a bulgarilor!


Sa ne amintim de faptele inaintasilor nostri!
Ei ne spun clar de unde venim si cine suntem!

Bagiu Ovidiu Ilie

Un comentariu:

Anonim spunea...

http://www.davidrumsey.com/luna/servlet/detail/RUMSEY~8~1~2898~300034:Imperii-Orientalis-et-Circumjacenti