marți, 12 octombrie 2010

A cucerit Mihai Viteazul sfanta capitala a Constantinopolului ?



Iata o intrebare la care incercam sa raspundem si sa facem lumina!
Cunoastem din izvoare scrise ca una dintre campaniile din sudul Dunarii intreprinse de Mihai a avut ca protagonist in lupta pe generalul sau de armata Baba Novac, nascut in fosta tara a Marginei (Valahia Neagra), recunoscuta inca din 1565 de catre turci ca fiind autonoma in cadrul imperiului Otoman si care se conducea dupa legi proprii si credinta ortodoxa mostenita de la Constantinopol, ca tot restul romanimii din provinciile istorice balcanice.Acum intelegem de ce bisericile ortodoxe romanesti din Margina erau afiliate mitropoliei Ramnicului, pentru ca si Margina era sub suzeranitatea lui Mihai , fapt dovedit prin Baba Novac si prin armata furnizata de aceasta provincie trupelor romanesti.
Baba Novac a obtinut o stralucita victorie impotriva otomanilor, reusind chiar captura de armament (tunuri , munitii si alte arme).
Daca istoricul Nicolae Iorga a afirmat ca ostirea lui Mihai ar fi putut ajunge pana la Adrianopole, iata ca izvoare din Constantinopolul acelei vremi, mai precis din cartierele latine si din partea misionarilor diplomati occidentali, pomenesc despre fuga trupelor otomane peste Bosfor ! De aici se naste intrebarea fireasca, de ce au trecut turcii Bosforul si au lasat Constantinopolul fara aparare in fata ostilor lui Mihai Viteazul?
Chiar daca aici turcii nu pomenesc din motive diplomatice de ce si cum , cred ca este usor de inteles ca infrangerea armatei turcilor a fost asa de mare, incat a fost imposibila organizarea unei linii defensive la Constantinopol !
Urmarea acestei victorii rasunatoare a lui Mihai se soldeaza, dupa tratativele de pace, cu castigarea unei importante recunoasteri a lui cu un titlu de domnitor pe viata, ceea ce prezinta o insemnatate aparte , intrucat acest titlu ,apartinea si se acorda ca un privilegiu, doar imparatilor Constantinopolului de pana la anul 1453!
Victoria impotriva turcilor a fost una zdrobitoare si conteaza mai putin daca Mihai a fost sau nu consemnat de cronici ca a intrat invingator pe portile sfintei noastre capitale a Constantinopolului . Dar conteaza ca acesta a iesit in urma tratativelor, din aceeasi capitala sfinta, ca un domnitor si principe pe viata, adica un adevarat monarh !
Astfel , Mihai Viteazul se inscrie pe linia marilor oameni de stat ai vremii, cei care au scris istoria, la fel cum a facut in 1207 si Ionita Caloian (din dinastia Asanestilor) , cel care l-a invins in lupta pe imparatul Baldovin din Constantinopol, iar dupa tratativele de pace a peceput tribut de la acesta , afirmandu-si suveranitatea asupra sfintei capitale. In urma acestor actiuni intreprinse Ionita Caloian a fost indreptatit sa se considere imparat si si-a putut reclama acest titlul , chiar de la marele rival catolic , adica, de la Papa din Roma !

Niciun comentariu: