marți, 12 octombrie 2010

Mihai Viteazul a cucerit Romania !




Harta Valahiei si Romaniei din anul 1590 nu mai lasa loc nici unui dubiu ! Romania de atunci(cu borduri rosii pe harta) cuprindea estul Macedoniei cu Muntele Athos, Bulgaria de azi , Dobrogea , zona de Tarnovo-adica fosta capitala a statului romano-bulgar al Asanestior si zona de Constantinopol ! De remarcat ca Romania avea legatura directa cu Macedonia, cu Margina romaneasca a Serviei(asa numita Valahie Neagra ,Morovalahia sau Morlachia) , dar si cu Moldova pe partea de nord a Deltei Dunarii.
Domnia lui Mihai Viteazul aduce modificari in administratia teritoriala a turcilor in sudul Dunarii.
Dupa incheierea domniei sale in 1601, avem aparitia pe harta de la 1645 zona Bulgaria, zona ce a fost cucerita de catre Mihai de la turci.


Cuceriri teritoriale dupa 1594 : aparitia zonei Bulgariei
Cum s-a intamplat cucerirea Romaniei: În 1594 și în anii următori Mihai Viteazul a condus o campanie militară în sudul Dunării, cucerind cetățile Isaccea, Macin, Ceravoda, Rasgrad, Babadag,Targul de Floci,Silistra și chiar Rusciuc,Sistova,Nicopole și Vidin.. Potrivit istoricului Nicolae Iorga, călăreții lui Mihai Viteazul trecusera de Tarnovo si ajunseseră până la Adrianopole în est și Plevna în vest.
Această acțiune a fost coroborată cu cea a voievodului moldovean Aron Tiranul, care a readus sub stăpânirea sa Bugeacul , în aceeași perioadă.
Prin aceasta actiune militara, in urma pacii semnate cu turcii, voievodul roman obtine de la acestia recunoasterea ca domn pe viata, ceea ce ii permite sa intre in Transilvania, iar in urma conflictului de la Selimbar sa obtina controlul provinciei si sa intre triumfator in cetatea din Alba-Iulia.
În mai 1600, Mihai Viteazul îl alungă de pe tronul Moldovei pe Ieremia Movila , învingându-l la Bacau, și realizează astfel, prima unire a țărilor române. Titulatura folosită de voievod (într-un document din 6 iulie 1600) era: "Domn al Tarii Romanesti și Ardealului și a toată țara Moldovei ".

Asadar, cel putin partea de nord a Romaniei medievale a fost sub jurisdictia directa a lui Mihai Viteazul .

Niciun comentariu: