vineri, 3 octombrie 2008

CUM FUNCTIONA STATUL DE CONSTANTINOPOL


FOTO: Catedrala "SFANTA SOFIA" simbolul capitalei romanilor bizantini si orientali de Constantinopol, sanctuarul intregii lumii crestine unite pana in anul 1054 , devenita apoi simbolul puterii imperiului grecesc dupa 1261, cazut sub imperiul Otoman dupa 1453, devenita apoi parte a zonei libere sub controlul aliatilor intre anii 1920-1939(azi Istambulul turcesc)


Statul de Constantinopol functiona foarte similar cu organizarea de azi a Vaticanului (pot sa afirm ca Vaticanul a fost tot timpul imitatia acestuia) cu unele particularitati: daca in Italia limba poporului este italiana, in balcani limba poporului era cea romaneasca.
Daca in Vatican limba bisericii este cea latina iar provincia din jurul Romei se numeste Latina ,chiar daca nu este locuita de latini ci de italieni, in schimb la Constantinopol limba bisericii era greaca .
Asemanarile merg mai departe: daca Vaticanul avea dominiul sau bisericesc( care cuprindea si Emilia -Romania) tot asa si Constantinopolul avea dominiul sau cu imprejmuirile sale cu Morea si cu Niceea.
Organizarea statala a Constantinopolului era similara cu cea a regatului Italiei, adica statul si biserica era unul si acelasi lucru!
Teoriile conform carora Constantinopolul era stat grecesc este falsa, denumirea de biserica greaca sau biserica latina se folosea doar pentru a indica ritul ortodox sau catolic al acesteia. Dovada o gasim in cronicile din timpul domniei dinastiei Asanestilor, acestia se intitulau Cezari deci sefii statului , Patriarhul era suveranul bisericii.
Insusi Alexe Anghel ultimul Cezar al Valahiei a fost intitulat asa cu putini timp inaintea invaziei turcilor in Balcani.

Niciun comentariu: