vineri, 3 octombrie 2008
REFORMAREA STATULUI ROMANESC.
In acest an are loc cea mai spectaculoasa reunificare la nivel continental prin nasterea Sfantului Imperiu Romano-German, in urma casatoriei lui Otto de Saxonia cu printesa Teofana de Constantinopol!
Nunta celor doi a avut loc la Roma, iar noul lor stat cuprindea Germania ,Italia si Balcanii de azi si ajungea pana la Volga!In urma acestei casatorii se inregistraza si migrarea masiva de germani in zona Volga dar si de saxoni in Transilvania, ceea ce dovedeste ca aceste zone erau domeniu exclusiv Bizantin in acea perioada!
Castigul romanilor este enorm intrucat istoria romanilor se repune in drepturi si pe aceeasi pozitii cu cea a Germaniei si Italiei.
Asadar inainte de anul 1000 Constantinopolul prin imparatul Ioan Zimnisce(sau Zimnicea)a reunit mare parte a noii Europe crestine, ceea ce a determinat in anul 989 si crestinizarea si recunoasterea statului rus prin casatoria la Kiev a principelui Vladimir cu printesa bizantului Ana.
Cine castiga si cine pierde din asta? Bineinteles ca romanii din actualele republici ale Romaniei si Moldovei in primul rand, dar si ceilalti romani din balcani si Ucraina, care isi revad pentru prima oara istoria reasezata in matca Europei crestine si mai mult alaturi de doua tari importante in Europa : Germania si Italia!
Pierde in acest context Ungaria cu teoriile sale privind aducerea germanilor in Transilvania de catre regii lor(un popor asa mare si bine organizat precum germanii nu au fost supusi niciodata de micul popor maghiar).
De asemenea pierde in acest context Rusia cu teoriile ortodoxe privind suprematia lor in Basarabia, dar si a bisericilor slave cu suprematia lor in Balcani!
Iata cum astazi Romania care pana nu demult era un outsider european redevine in centrul atentiei europene, dar si in noua conformatie geo-politica a Uniunii Europene si isi recastiga postul meritat ca stat traditional european.
CUM FUNCTIONA STATUL DE CONSTANTINOPOL

FOTO: Catedrala "SFANTA SOFIA" simbolul capitalei romanilor bizantini si orientali de Constantinopol, sanctuarul intregii lumii crestine unite pana in anul 1054 , devenita apoi simbolul puterii imperiului grecesc dupa 1261, cazut sub imperiul Otoman dupa 1453, devenita apoi parte a zonei libere sub controlul aliatilor intre anii 1920-1939(azi Istambulul turcesc)
Asemanarile merg mai departe: daca Vaticanul avea dominiul sau bisericesc( care cuprindea si Emilia -Romania) tot asa si Constantinopolul avea dominiul sau cu imprejmuirile sale cu Morea si cu Niceea.
Organizarea statala a Constantinopolului era similara cu cea a regatului Italiei, adica statul si biserica era unul si acelasi lucru!
Teoriile conform carora Constantinopolul era stat grecesc este falsa, denumirea de biserica greaca sau biserica latina se folosea doar pentru a indica ritul ortodox sau catolic al acesteia. Dovada o gasim in cronicile din timpul domniei dinastiei Asanestilor, acestia se intitulau Cezari deci sefii statului , Patriarhul era suveranul bisericii.
Insusi Alexe Anghel ultimul Cezar al Valahiei a fost intitulat asa cu putini timp inaintea invaziei turcilor in Balcani.
ALIANTELE CU BULGARII SI SERBII
Daca cronicile spun ca in anul 1066 exista deja in Thessalia (azi Grecia) o formatiune romaneasca numita Megale-Vlachia(adica Marea Valahie), azi acea zona este locuita de aromani, iar zonele imediat sud-Dunarene ale Vidinului si Timocului sunt numite de sarbi si bulgari ca fiind locuite de "vlahi" care vorbesc romaneste!
Ca sa mergem mai departe, in Ucraina de azi gasim romani in toata Transnistria, peste Bug , in Crimeea si peste Don , trecem chiar frontiera in actuala Rusie pentru a gasi localitati cu romani in Caucaz!
Intrebarea logica este de ce???
Iata ca va supun atentiei dvs. descoperirea mea senzationala in cronicile istoriei!
"ROMANII SE GASESC IN ACESTE ZONE CEL PUTIN DIN TIMPUL STATULUI VLAHO-BULGAR AL DINASTIEI ASANESTILOR!
La baza acestei afirmatii vin argumente pertinente: in anul 1258 , adica la sfarsitul dinastiei Asanestilor, unii dintre bulgarii aflati pe teritoriul acestui stat s-au reclamat ca facand parte din vechea dinastie a "PRIMULUI TARAT BULGAR"!!Si aici este partea cea mai frumoasa!Primul tarat bulgar a fost pe Volga, in nordul Marii Negre!!!Practic statul Vlaho-bulgar s-a realizat prin supunerea bulgarilor pentru a putea fi civilizati de catre romani!
Aceasta senzationala descoperire pe care am reusit sa o fac ne ajuta sa intelegem azi multe lucruri!
Deplasarea masiva a bulgarilor din nordul Marii Negre in sudul Dunarii s-a facut in perioada de dupa 1258 si nu mai inainte cum se credea pana acum!Este si logic sa fie asa din moment ce Tarnovo era capitala statului Asanestilor, deci romanesc al Marii Valahii !Dar acesti bulgari care au incercat sa formeze un stat al lor au fost supusi de Alexiu Comnenul in doar 4 ani, adica in 1262! De aceea turcii in 1393 cand au ajuns in orasul Sofia au spus ca au intrat in Rumelia!Pentru ca in limba turca rum-ilii inseamna romani si deci au preluat de la bizant teritoriul romanilor nicidecum al bulgarilor!
Stim ca primele atestatari ale intrarii bulgarilor in teritoriul aflat in administratia Constantinopolului dateaza din sec 5-6 si acestea se refera la partile nord-estice ale Marii Negre ,zone imediat vecine de langa Volga, dar asta nu insemneaza ca acesti imigranti au constituit in acea vreme statele lor !
Ca sa intelegeti mai bine, Bizantul utiliza in stat legea si dreptul roman care azi este utlilzat si de statul italian! Noi romanii chiar daca am emigrat in masa (2 milioane circa) in ultimii 15 ani in Italia, asta nu inseamna ca noi am constituit la Roma un nou stat romanesc!Asa s-a intamplat si cu emigrantii slavi pe teritoriile romane aflate sub jurisdictia Constantinpolului!
Dar asta nu e totul! O soarta similara o gasim si in alianta pentru un nou imperiu al Cantacuzinilor cu serbii lui Stefan Dusan, cei care din 1346 Marea Valahie ii avea deja in componenta sa !Asadar Imperiul Vlaho-Sarbesc avea aceeasi caracteristica cu cea a Imperiului Vlaho-Bulgar!Si acum discutam de perioada dinastiei Cantacuzinilor ca cezari(sefi de stat) in Valahia si imparati ai Constantinopolului!
Asadar, acum avem o viziune noua integrala a fenomenelor istorice si de migrari de popoare in zona traditionala balcanica romaneasca!
joi, 3 iulie 2008
ULTIMUL CEZAR ROMAN AL VALAHIEI SI MIRCEA CEL BATRAN
Intrarea pe scena in prim-planul politicii balcanice a lui Mircea cel Batran se face contemporan cu regele succesor lui Ioan Duca Paleologul, adica Alexie Anghel care se intituleaza "Cezar la Valahiei".
Sfarsitul domniei lui Alexie Anghel corespunde cu sfarsitul primei domnii a lui Mircea cel Batran, adica in acelasi an si Mircea este obligat sa lase nordul in favoarea lui Vald I (anul 1394) cand turcii ocupa partea sudica a Valahiei cu Adrianopolul si Thessalia.
A doua parte a domniei lui Mircea incepe in anul 1397, iar nepotul sau Ioan este atestat ca principe in Ragusa(azi Dubrovnik), ceea ce afirma orasul Ragusa ca fiind capitala vestica a romanilor din Balcani.
Amintim ca nepotul lui Mircea nu este altceva decat continuatorul de drept al teritoriilor mostenite de la tatal sau Dan I, iar Mircea a avut in el continuatorul firesc al familiei si al statului.
Dupa cum se stie, fii lui Mircea au avut teritorii in administratie prin mostenire, si ma refer la Vald Dracul care este pomenit in Transilvania chiar de catre cronicile maghiare, si asta pentru ca sotia lui Mircea cel Batran , pe nume doamna Mara era o mare latifundiara nu numai in Transilvania dar si in Ungaria.
marți, 1 iulie 2008
SITUATIA VALAHIEI INTRE 1310 SI 1355

luni, 30 iunie 2008
DUPA VALAHIA ,COMNENII SI DUPA COMNENI, VALAHIA!

FOTO:Situatia teritoriala a Valahiei in timpul ocupatiei Comnene(culoare caramizie).
STATUL ROMANESC AL VALAHIEI .CALIMAN AL II-LEA



sâmbătă, 7 iunie 2008
ROMANII DIN TIMOC-VALAHIA SUD-DUNAREANA
vineri, 2 mai 2008
MAREA VALAHIE(MEGALE VLACHIA)
duminică, 27 aprilie 2008
HARTA STATULUI MEDIEVAL-MAREA VALAHIE-

Este pentru prima oara cand se reconstituie harta statului dinastiei Asanestilor la maxima sa expansiune teritoriala.
Avand in vedere ca Asanestii au inrolat in armata lor atat valahi si secui din Transilvania, precum si valahi si cumani din nordul Dunarii, iar conform descrierilor au ajuns sa cucereasca Vidinul si Belgradul, Epirul si Macedonia precum si stralucita victorie impotriva lui Balduin imparatul Constantinopolului-obligand pe acesta sa plateasca un tribut Asanestilor ca oricare supus, arata clar intinderea teritoriala a acestui stat medieval si granitele cu latinitatea italica( Sicilia si Venetia).
vineri, 1 februarie 2008
ISTORIA ASCUNSA :MIHAI VITEAZUL SI DOMNIA SA IN SUDUL DUNARII.


FOTO 2 : cele 4 principate romane ce au facut parte din statul Valahiei al lui Mihai Viteazul :Valahia(verde),Margina(rosu),Transilvania(galben) si Moldova(caramiziu).

FOTO 3 : Extinderea teritoriala a Valahiei in sudul Dunarii /Bulgaria(rosu) dupa 1594.
Al 4-lea tarat al Valahiei(1594-1601).
Exista si azi persoane calificate in istoria nationala care habar nu au despre adevaratele conditii istorice care au determinat unirea principatelor romane in anul 1600 sub conducerea lui Mihai Viteazul. Initierea campaniei impotiva turcilor in anul 1594 se face cu ajutorul Marginei si il vede pe Mihai cucerind rand pe rand atat cetatile Dobrogei si celelalte din sudul Dunarii (Vidin,Dristor). Se inregistreaza astfel avansarea trupelor sale pana la Plevna si de acolo mai departe pana la Adrianopol( Edirne de azi cu administratie turceasca si primul oras important de linga granita cu Bulgaria). Expansiunea domniei lui Mihai Viteazul in sudul Dunarii a avut urmari in plan politic si militar,pentru ca a luat prin surprindere otomanii , care initial au fost nevoiti sa se retraga de la Adrianopol spre Constantinopol, si de acolo multi dintre civili dar si trupe, au trecut Bosforul. Tratativele de pace incep ,conform cronicilor, in anul 1597 si acestea reusesc sa se definitiveze abia in 1598 timp in care Mihai Viteazul isi consolideaza pozitiile teritoriale din sudul Dunarii castigate in acest fulgerator razboi si reuseste astfel sa inroleze mai multe persoane in armata lui chiar de pe pamanturile luate de sub control turcesc si trecute in administratia statului romanesc al Valahiei. Incheierea tratativelor de pace care au avut drept concluzie recunoasterea lui Mihai ca domnitor pe viata, un fapt care nu a ramas netrecut cu vederea in cancelariile lumii crestine(a fost pentru prima oara cand turcii s-au vazut descoperiti si au cerut pace cu romanii, iar aceasta victorie politico-militara a incins spiritele romanilor si in provincia autonoma a Rumeliei care intruniti au cerut ca statul romanesc sa ii includa si pe ei). Astfel Mihai Viteazul este primul domnitor roman care a stapanit si sudul Dunarii dupa ocupatia turcilor in anul 1393. Era din timpul lui Dan I care domneste dupa 1383 si cu fiul sau Ioan, atestat principe in Ragusa in anul 1397(azi Dubrovnik)-dar si cu fratele sau Mircea cel Batran de cand romanii nu mai controlau aceste teritorii . * ( Ne referim la anul 1393 dupa batalia de la Nicopole prin care turcii preiau controlul pe Dunare, urmatorul an 1394 , cand acestia preiau controlul Macedoniei si respectiv anul 1397 cand tot turcii iau cu asalt si cetatea Nis.) Contextul balcanic pentru reunificarea nationala a fost favorizata de preluarea conducerii Tarii Margina de catre principi(jupani) romani dupa anul 1565 ceea ce a insemnat o slabire a controlului turcesc asupra romanilor, o relansare si o intarire a statalitatii sub conducere romaneasca.Astfel Mihai Viteazul pentru avansarea sa in sudul Dunarii a profitat de aliata initiala cu Margina intr-o prima faza, iar in a doua faza, a consolidarii puterii a fost capabil sa-si mareasca efectivele militare tocmai in sudul Dunarii, ceea ce a permis pacea cu turcii si ulterior pregatirea atacului asupra Transilvaniei soldat cu victoria de la Selimbar.Iata cum Moldova devine dintr-o data un teritoriu mic si cu armata putina fata de puterea reformata a Valahiei lui Mihai, ceea ce face ca includerea acestui principat in noul stat sa se faca fara ciocnire militara. Prin capacitatile sale militare si politice Mihai Viteazul se califica drept continuatorul statalitatii taratului Asanestilor si al lui Radu Negru si un nou moment al confirmarii puterii romanesti ca principala natiune in Balcani. |
duminică, 20 ianuarie 2008
EVOLUTIA STATULUI ROMANESC TERRA BLACHORUM SAU TARA VALAHILOR.



FOTO:Constantin cel Mare fondatorul Constantinopolului
Primul Cezariat crestin de Constantinopol al lui Constantin cel Mare(313). Constantin cel Mare inaugureaza inovatia in conducerea mondiala prin constituirea primei capitale crestine a lumii.Dupa acest eveniment lumea se modifica ireversibil iar crestinismul obtine terenul fertil si protectia statului pentru a avansa in intregul areal conoscut al vremii. Dupa caderea Romei , Romania lui Constantin ramane practic singura putere politica si militara in lume ce controleaza teritorii pe trei continente(Europa, Asia si Africa). O alta ciocnire cu avarii se inregistreaza in anul 626 in timpul dinastiei lui Eracliu (610-711)cand acestia ajung pana la Constantinopol ,iar imparatul Eracliu cu patriarhul Sergiu obtin o stralucita victorie obligand pe avari sa se refugieze in Panonia.Tot in timpul acestei dinastii,mai precis in anul 685(perioada lui Constantin IV)in urma unei aliante le este permis bulgarilor sa emigreze de pe Volga pe teritoriul statului bizantin.Este vorba despre teritoriile din nordul Marii Negre Din punct de vedere politic, după 1018, întregul teritoriu aparţinea Imperiului Bizantin. De mentionat ca in anul 1001 este incoronat si increstinat ca vasal al Bizantului regele Stefan al Ungariei,coroana acestuia avand diadema cu decoratie de stil romano-bizantin, ceea ce atesta permanenta influenta a Constantinopolului si in Panonia. Al doi-lea Cezariat(sau tarat)1094-1258. Evolutia statului Vlaho-bulgar .Din istoria romaneasca a Bulgariei.Redesteptarea nationala.
Potrivit Anei Comnena si cronicarilor bizantini, românii i-au călăuzit pe cumani prin pasurile munţilor . Peste aproape o jumătate de veac, în 1166, împăratul Manuel I Comnenul a recrutat din mijlocul românilor o oaste pentru a lupta împotriva ungurilor.Este prima atestare documentata de lupta a romanilor impreuna cu Bizantul impotriva maghiarilor care prin regele lor Geza(1141-1162)au inceput presiunile si incursiunile sangeroase in Transilvania. Caliman II a domnit 16 ani pana în anul 1258, când pe tron au urcat bulgari care se revendicau din vechea dinastie a primului tarat bulgar care se gasea in afara teritoriului bizantin, adica pe Volga. După aceasta ţaratul condus doar de bulgari a pierdut o mare parte a teritoriilor dobândite de Ioan Asan al II-lea si mentinute de Caliman II, precum şi rolul primordial în politica balcanică din cauza proastei lor organizari politice si militare,cazand definitiv sub guvernarea Constantinopolului in urma ultimei restaurari bizantine a lui Alesiu II Comnenul(1204-1262). Al trei-lea cezariat(sau tarat) de dupa 1290.
Astfel este mentionat in memoriile istro-romanilor ca in anul 1300 voievodul Radu Negru(de Fagaras) este cel care controleaza de fapt patriarhatul de Aquileea pentru a putea atesta granita statului sau in peninsula Istria cu statul Serenisimei,adica a republicii aliate a Venetiei. Refacerea relativ rapida al celui de-al trei-lea cezariat romanesc(sau Tarii romanesti) faurita de data aceasta cu Radu Negru, a facut ca acesta sa fie considerat de unii istorici chiar fondatorul statului romanesc. De fapt acesta nu a facut altceva decat sa reia controlul teritoriului statului de sub conducerea Asanestilor care in urma preluarii acestuia de bulgari si conducerii in mod defectuos intra in numai doi ani sub influenta restauratiei bizantine a dinastiei Comanilor(sau Comneni din cronici). Victoria si succesul sau atrage invidia si nemultumirea maghiarilor si a Vaticanului ,cei care pornesc in anul 1330 cu oaste asupra lui Matei Basarab. Matei Basarab obtine in acelasi an o victorie asupra ungurilor la Posada.Astfel se blocheaza penetrarea lui Carol Robert d'Angelo si decad aspiratiile sale teritoriale in inaintarea lui spre Constantinopol.Impunerea lui Matei Basarab in Transilvania in urma acestei victorii si asupra ungurilor dainuieste si in timpul lui Radu I care in 1377 reuseste sa tina in frau pe maghiari cu ajutorul armelor furnizate de venetieni. Dupa Radu I si fiul sau Dan I urmeaza Mircea cel Batran care mentine teritoriile din sudul Dunarii , taratul Vidinului pana la Adriatica in Ragusa(azi Dubrovnik), Bugeacul de Bug si Dobrogea, iar prin casatoria sa cu latifundiara Mara din Ungaria, isi mentine ca si predecesorii sai influenta in Transilvania . Drept dovada fiul sau Vlad Dracul este pomenit in cronicile maghiare ulterior ca latifundiar in Transilvania. |
1383.ALIANTA EST-VEST SI CADEREA TABEREI SECESIONISTE A GRECILOR.

Imparatul Ioan VIII Paleologul artizanul reconcilierii intre biserica de Constantinopol si cea a Romei din anul 1383.
Daca in Balcani dinastia Valahilor incepand cu Radu I(si prin fii acestuia Dan I si Mircea cel Batran) era puternic ancorata ca statalitate , Constantinopolul vazut pana atunci ca organizatie religioasa si suprastatala s-a vazut descoperit in fata pericolului turcesc.
Alianta semnata la Conciliul din Firenze intre cele doua biserici rivale avea ca scop in primul rand ajutor militar. Daca tabara latina a Valahiei a fost de acord cu principiul dar mai ales cu sustinerea militara importanta la care s-a ajuns , nu acelasi lucru s-a intamplat cu tabara greceasca. Acestia s-au impotrivit vehement noii aliante si rezultatul nefast s-a vazut destul de repede: turcii au gasit in acestia o prada usoara si astfel au putut initia ocuparea balcanilor.
Mircea cel Batran, chiar daca a ramas singur, a reusit sa faca fata cu succes turcilor pana in acel moment.
In anul 1393 occidentul trimite o armata cruciata cu scopul de a apara Balcanii care ajunge la Nicopole. Alianta nu s-a dovedit de folos pentru ca europeni nu au cazut de acord ca Mircea sa conduca batalia ca urmare a experientei dobandite si victoriilor reputate pana atunci . Lipsa de experienta in lupta cu turcii s-a facut simtita si ca urmare a infrangerii aliantei ,un an mai tarziu, Valahia sud Dunareana cade definitiv sub influenta otomanilor care se stabilesc initial la Adrianopol si reusesc astfel inconjurarea si izolarea Constantinopolului de restul tarilor crestine.
Asfel Mircea cel Batran se vede nevoit sa-si consolideze statalitatea ramasa atat pe Dunare cat si in nordul acesteia precum si zonele din nordul Cnezatului Serbiei pana la Adriatica, in timp ce Constantinopolul mai controleaza doar Morea, Thessalia si teritoriul european din jurul capitalei numit si Cornul de Aur.
In anul 1397 are loc o noua lovitura cand turcii iau cu asalt Naissus (sau Nis in limba sarba) si nepotul lui Mircea cel Batran pe nume Ioan este nevoit sa-si mute capitala la Ragusa.
ALEGERI IN SERBIA

SERBIA SI DRUMUL SAU IN EUROPA
Alegerile de azi din Serbia au un caracter european si priveste mai mult viitorul albanezilor din Kosovo decat a romanilor din nord-estul republicii. Atentia este indreptata la urnele de vot si nu la problemele nerezolvate ale comunitatii romanesti care si azi in anul 2008 nu se bucura de scoli,biserici si participare la viata democratica. Ramane de vazut cum se va alinia politica Serbiei dupa aceste alegeri. |